HiFi interier: Kako skriti tehnologijo - Ojačevalci, streamerji, predvajalniki


Datum objave:

Priznajmo si, obožujemo tehnologijo. Nočemo si več sveta predstavljati brez telefonov, avtomobilov, televizorjev in, najhujše od vsega, interneta in pametnih naprav. Toda včasih hočemo izkoristiti tehnološke dosežke naše družbe brez, da so vse škatlice in vsi kabli vidni na kilometre. Predstavljamo vam nekaj načinov, kako pokriti nezaželjene elemente s plaščem nevidnosti.

V zadnjem delu trilogije "HiFi interier: Kako skriti tehnologijo" bomo pogledali, kaj lahko storimo s HiFi kockami tj. ojačevalci, predojačevalci, predvajalniki, streamerji, ... , če jih v prostoru nočemo prominentno razstavljati. Številni HiFi elementi so modernih in zalih oblik in so lahko v ponos vsakemu interiernemu oblikovalcu in vendar izbrane estetske smernice včasih zahtevajo, da kakšno stvar skrijemo ali vsaj ponudimo možnost skrivanja. Pri elektronskih elementih, ki imajo ekran, povzroči njihovo skrivanje 2 dodatna tehnološka problema, ki ju pri drugih HiFi elementih nismo imeli. Kako skriti napravo in vendar videti/vedeti, kaj piše na ekranu? Kako skriti HiFi ojačevalec in ne prekiniti njegove povezave do daljinca? Odgovor na prvo vprašanje je "Skoraj nemogoče", rešitev druge pa je uporaba manj debelih pregrad. Upoštevajoč te težave, smo vam pripravili sledeč seznam.

 

  1. Omarice

    Omarice so seveda najbolj prikladen prostor za skrivanje. V naših stanovanjih so omniprisotne in ponavadi pridejo v kompletih. HiFi elemente, ki jih pospravimo v omarice, tako zavarujemo pred prahom in jih hkrati odstranimo iz vidnega polja. Skupaj s kockami skrijemo v omarice tudi kable in v idealnih primerih tudi električne vtičnice. Toda pozor! Previdni moramo biti s toploto, ki jih HiFi elementi proizvajajo. Če imamo v lasti HiFi ojačevalci, ki se rad močno segreje, je pomembno, da mu damo v omarici dovolj prostora za mešanje zraka. 

    drawers
    "Drawers at Museum of Kent Life" od Shaun Dunmall, licenca: CC BY 2.0
  2. Škatle in ninje

    Za izdelke, ki so manjše velikosti, velja, da jih lahko preprosto pospravimo v dekorativne škatle ali v predmete, ki smo jim odstranili notranjost, kot npr. zunanje platnice knjig. Prednost te rešitve je neverjetna prilagodljivost elementov, saj lahko škatlice prestavljamo neomejeno dolgo. Ovira nas le mogoče oddaljenost od virov elektrike.

    hifi resitve
  3. Skrivni predali

    Ponekod imamo možnost vgraditi skrivne prostore, ki jih zlahka zlijemo s stenami. Ta rešitev je najbolj pustolovska od vseh in hkrati vzpodbuja največ kreative. Odvisno od naših želja, lahko skrijemo celotne HiFi sobe ali samo HiFi kotičke.

    hifi resitve 2
  4. On/Off

    Pri skrivanju domačega HiFija se moramo odločiti ali želimo ojačevalce, streamerje, predvajalnike in ostalo opremo skrivati permanentno ali samo takrat, ko niso v uporabi. Skrivanje elementov v času neuporabe se včasih celo priporoča, ker jim na ta način podaljšujemo življensko dobo. Na pospravljeni opremi se nabira dosti manj prahu, prav tako je stran od človeških (predvsem otroških) rok, ki ga lahko (ne)hote poškodujejo. Še 3. prednost on/off skrivanja je to, da je ekran vsake od teh naprav popolnoma viden, ko se naprava uporablja. On/Off je iz tega vidika popolna rešitev.

    hifi resitve 3