HiFi interier: Kako skriti tehnologijo - Zvočniki


Datum objave:

Priznajmo si, obožujemo tehnologijo. Nočemo si več sveta predstavljati brez telefonov, avtomobilov, televizorjev in, najhujše od vsega, interneta in pametnih naprav. Toda včasih hočemo izkoristiti tehnološke dosežke naše družbe brez, da so vse škatlice in vsi kabli vidni na kilometre. Predstavljamo vam nekaj načinov, kako pokriti nezaželjene elemente s plaščem nevidnosti.

Veliki zvočniki, ki zasedajo ogromno prostora, dostikrat zavzemajo pomembno vlogo sredi dnevne sobe. Od njih se pričakuje, da zadoščajo zahtevam po perfektnem zvoku, in tudi, da s svojo monumentalnostjo izvabljajo "Aaaaaaa" iz glasilk njihovih opazovalcev. Spet drugič imamo željo doseči "Aaaaaaa" z optično ukano, ki ustvari ta isti perfekten zvok, vendar skrije njegov izvor. Kakorkoli se to zdi težko dosegljivo, je tudi zvočnike mogoče skriti in prikriti.

  1. Odgovor je v stenah

    Najočitnejša rešitev pri problemu "Kam skriti zvočnike" je, da jih inštaliramo v stene in/ali strop. V nasprotju z razširjenimi predsodki, velja dejstvo, da so kvalitetni stenski zvočniki sposobni ustvarjati kvaliteten zvok. Pri tem imamo seveda v mislih predvsem elektrostatske zvočnike, ki jih sestavlja komaj kaj več kot zvočna membrana in se zato njihove efektivne debeline začnejo že pri nekaj milimetrih. Vendar lahko tudi klasični zvočniki služijo kot vgradni. Pri stenskih zvočnikih je tudi tako, da se zunanja mreža pobarva z barvo stene, v katero so vključeni in tako skoraj popolnoma izginejo iz vidnega polja. Poleg omenjenega, pa se najdejo tudi podjetja, ki zvočne elemente izdelujejo direktno v stenske elemente. Zvočnike pripravijo kot stenske plošče ali kot celotne prenosljive stene. Toda, teh izdelkov v živo še nismo slišali in o njihovi kvaliteti ne moremo ničesar povedati.

    stenski zvocniki ljubljana
    Stenski zvočniki Martin Logan
  2. Ninja zvočniki

    Nekatera podjetja so se specializirala na izdelovanje ninja zvočnikov, tj. zvočnikov, ki so preobraženi v druge stvari. Najdete lahko zvočnike, katerih ohišja izgledajo kot skupek knjig, po izgledu enake katerimkoli drugim knjigam, ki jih imate na policah. Drugi vgradijo zvočnike v stropne ventilatorje, stenske in namizne ure, v slike in omare in velike okrasne vaze in druga pohištvene elemente. Pri takih zvočnikih moramo biti bolj previdni kot sicer, ker v takih instalacijah dizajn dostikrat uniči performance. Ni rečeno, da kamuflirani zvočniki ne morejo imeti solidnega ali tudi čudovitega zvoka, če so integrirani v kompozicijo, ki upošteva njihove potrebe po zračnosti, gibanju in nevibrirajočem ohišju. Mnogi samostoječi zvočniki imajo visokoprepustne mrežice pred "driverji" in te mrežice zvoka nikakor ne pokvarijo. zvocniki v knjigi2