Kaj so in kako delujejo elektrostatski zvočniki


Datum objave:

Tehnologija, ki jo izkoriščajo elektrostatski zvočniki, je alternativa tehnologiji klasičnih dinamičnih zvočnikov. Dinamični zvočnik s tuljavo ustvarja elektro-magnetno polje in premika stožec in zrak okrog njega. Elektrostatski zvočnik pa premika mnogo večjo membrano, ki ni ukrivljena v stožec.

Elektrostatski zvočnik sestavljajo 3 plasti: 2 prevodni plošči in tanka prevodna membrana, ki je kot v sendviču upeta med njima. Skozi zunanji plošči teče tok tako, da se na eni nabere pozitiven naboj, na drugi pa negativen. Sredinska membrana je ponavadi iz zelo tanke in zelo trdne plastike, ki je bila premazana z izbrano prevodno snovjo. Ko zvočnik prebira avdio signal, sredinski membrani spreminja naboj, zato se slednja premika naprej in nazaj med zunanjima ploščama: ko ima membrana pozitiven naboj se pomakne proti zunanji plošči z negativnim nabojem in obratno. Pri tem premikanju premika tudi zrak okoli sebe in s tem ustvarja zvok.

Ker ima sredinska membrana zelo majhno maso, njeno premikanje zahteva zelo malo energije in je hkrati zelo natančno in hitro. Največja težava elektrostatskih zvočnikov pa je, da je zelo malo prostora med membrano in ploščama, zato membrana ne more delati velikih odmikov, z drugimi besedami, ne more ustvarjati nizkih tonov. Velja namreč pravilo: nižji kot so toni, dlje se mora membrana odmakniti od svoje nevtralne pozicije. Zato se elektrostatski zvočniki ponavadi prodajajo v kombinaciji z subwooferji, ki prevzamejo nalogo ustvarjanja nizkih tonov.

 

 

 

 Oglejte si video iz serije "How it's made", ki prikazuje, kako so narejeni Martin Logan elektrostatski zvočniki. Vrhunski Martin Logan zvočniki sedaj na voljo tudi v Audio Serumu.