Zvočniki iz starih, mogočnih orehov - Diapason


Datum objave:

Slavni Diapason zvočniki, ki jih odlikuje čudovito detajliziran zvok, globok bas in bogato masivno leseno ohišje, izdeluje svoje HiFi bisere v starodavnem mestu Brescia, nedaleč od Gardskega jezera.

Pod strastnim italijanskim soncem si je Alessandro Schiavi, lastnik Diapasona, v dobrih 20 letih zgradil sloves izvrstnega načrtovalca HiFi zvočnikov. Schiavi je v življenju svoje delo fokusiral na razumevanje človeške percepcije zvoka, kar se kaže tudi v njegovi izbiri izobraze, saj je končal študij klavirja, orgel in e-tehnike. Podjetje HiFi zvočnikov Diapason se je rodilo v začetku 80ih iz potrebe po kvalitetnih monitorskih zvočnikih, ki jih na takratnem trgu ni bilo najti.

Fasetna oblika lesenega ohišja nagovarja tako notranje arhitekte kot ljubitelje italijanskega pohištva. Še posebej priljubljena je v svoji srebrni različici. Fasetnost je prisotna na zunanjosti ohišja in tudi v njegovi notranjosti. Namenjena je tako uničevanju stoječih valov, minimiranju resonance in usmerjanju resonance kot unikatnemu estetskemu vtisu. Vsak zvočnik je sestavljen iz velikega števila posameznih od 2 do 4 cm debelih lesenih plošč. Ta draguljna oblika profila minimizira robno difrakcijo[2] in po besedah Schiavi-ja izboljša zvočnikovo vlogo točnovnega izvora zvoka. Diapasonov Adamantes ima 16 ploskev na svoji površini, kar je 10 več od navadnih kockastih monitorjev s 6 stranicami. Ob tako zahtevni izgradnji, je jasno, da usposobljeni mojstri vsak Diapasonov zvočnik ročno setavijo in ožičijo. Produkt tako natančnega dela in meritev je trdno in ne-resonančno ohišje in zvok, ki prevzame.

Pri izbiri lesa so pri Diapasonu skrbni kot je bil svojčas Stradivari, poslužujejo se le najkvalitetnejšega lesa. Uporabljajo les mogočnih orehov, ki je bil sušen preko 20 let, kar je skoraj toliko kot je podjetje staro. Izbira oreha je sledila načelu, da pravilno sušen orehov les vsebuje občutno manj vlage kot les drugih dreves. Ker les živi, se krči in razteza ter lahko zato popoka. To krčenje in raztezanje povzroča vlaga[1], ki je ujeta v deskah lesa. Diapasonova evidenca je popolna in v 20 letih ne pozna niti enega primera popokanega lesa svojih zvočnikov.

Zvočniški driverji Diapasonovih zvočnikov temeljijo na obsežnih akustičnih raziskavah in prihajajo iz Skandinavije. Po navodilih Diapasona jih izdelujeta izvrstno norveško podjetje Seas in renomirano dansko podjetje Scan Speak. Seas prispeva srednje- do nizkotonec s polimersko membrano, Scan Speak pa svilnati visokotonec. Uporabljajo se samo materiali, ki so bili poprej testirani, kar zagotavlja najboljšo akustično izvršitev in veliko izbiro pri določanju ojačevalca. V pare so določeni driverji, katerih lastnosti so si enake znotraj 1% tolerance.

Poleg zvočnikov, Diapason izdeluje tudi stojala za svoje zvočnike, ki so prav tako tehnološko sofisticirani in estetsko izjemni. 

DDDT - DIAPASON DIRECT DRIVE TECHNOLOGY

Diapason je za svoje zvočnike razvil unikatno HiFi tehnologijo, ki jo je poimenoval DDDT pristop. DDDT omogoča direktno povezavo med ojačevalcem in nizkotoncem in se tako izogne slabostim low-pass filtrov.

DDDT prinaša 3 prednosti:

  • slušno izboljšana natančnost tranzientnih tonov
  • manjša izguba občutljivosti
  • odsotnost faznih zamikov, ki so posledica pasivnih filtrov

Direktna povezava je pri generičnih driverjih problematična. Ekipa, ki so jo sestavljali Diapasonovi in Seasovi inženirjev, pa je vendarle našla primerno specifikacijo za zvočniško enoto, ki direktno povezavo uspešno podpira.

Referenčna serija

Diapasonova referenčna serija obsega 3 zvočnike: Adamantes, Karis in Kentron. Poleg teh izdeluje Diapason še ultra-referenčen zvočnik Astera. Adamantes in Karis sta na svetu edina zvočnika, katerih ohišje je v celoti narejeno iz lesa. Kot vsi ostali zvočniki italijanskega proizvajalca, tudi te odlikuje razkošen izgled, okusnost in modnost.

Astera

Občutljivost 88 db/1W/1m
Impedanca 8 Ohm
Dimenzije (všg) 38 cm x 26 cm x 44 cm
Finiši po naročilu
ponavadi: oreh, srebro, zlato ali baker

 

Ocene mednarodnih revij in kupcev

Whathifi je v svojem testu ocenil Diapason Astero kot: "A fluid, refined and engaging sound","Lovely build quality to both speaker cabinets and stands".
Prevod: "Fluiden, prefinjen in privabljajoč zvok", "Čudovita kvaliteta gradnje tako zvočnika kot stojala".
What HiFi
WhatHiFi 2005

Adamantes III

Občutljivost 91 db/1W/1m
Impedanca 6 Ohm
Dimenzije (všg) 24cm x 36 cm x 37 cm
 Finiši oreh

Ocene mednarodnih revij in kupcev

Fair audio je o Adamantesu pisal junija 2010: "Es ist eine Timingsache: Die Adamantes folgt Impulsen unmittelbar und bremst den Abklang nicht zu schnell aus, gibt ihm seine Zeit".
Prevod: "Skrivnost je v tempiranju: Adamantes testno sledi impulzom in ne zavira odzvena prekomerno, marveč mu da svoj čas".
fairaudio logo
Fair audio junij 2010
Stereophile je 2005 o predhodni verziji Adamantesa, Adamantesu II pisal "All of the speakers and stands from this Italian company are sumptuous-looking, tasteful, and fashionable".
Prevod: "Vsi zvočniki in vsa stojala tega italijanskega podjetja izgledajo razkošno, okusno in modno".
Stereophile logo
Stereophile 2005
Navadni smrtniki smo Adamantesa ocenjevali na popularni strani Audio Review in komentarji so bili sledeči.
"Wow, These speakers do everything right!!!. They have detail, they never sound sharp, they even have more detail, they are never sound boomy and they are (despite the small size) able too fill the room completely with music, and only music and also they are quite easy to place. These speakers are really really able to produce music as it was intended..." - FieroGT
"...I was worried that I had to spend a lot more money to get better sound, especially after auditioning some speakers in the $3000-$15000 range (including Sonus Faber Grand Piano and Vandersteen 5). .... The sound is simply enjoyable, clear, sweet and palpable. The bass is surprising good for a speaker this small. Imaging is excellent as well. In all, an excellent value." - trichardlin
audioreview logo
FieroGT
trichardlin

Karis

Občutljivost 87 db/1W/1m
Impedanca 6 Ohm
Dimenzije (všg) 29cm x 19 cm x 26 cm
Finiši oreh

Ocene mednarodnih revij in kupcev

"Great-sounding luxury speakers that take up a minimal amount of space"
"If you want an immaculately built, luxuriously finished pair of quality ultra-compact speakers, these are an excellent choice" "When it comes to bass, there's quality and there's quantity. The Karis deliver a truckload of the former, and more of the latter than the specs suggest."
Prevod: "Luksuriozni zvočniki z izjemnim zvokom, ki zavzamejo minimalen prostor",
"Če si želite par brezhibno grajenih kvalitetnih in ultra kompaktnih zvočnikov z razkošnim finišem, so ti zvočniki izvrstna izbira",
"Kar se tiče basa, obstaja kvaliteta in kvantiteta. Karis ustvari ogromno prvega in dosti več drugega, kot dajo misliti njegove skromne specifikacije".
What HiFi
WhatHiFi 2005