Kaj je streamer in kako ga doma vzpostaviti


Datum objave:

Na zvočnikih v kuhinji, smo želeli poslušati glasbo, ki jo imamo shranjeno na računalniku v delovni sobi. Zvočnike imamo v kuhinji in tudi WiFi (brezžični internet) nam nese do kuhinje. Čudovito bi bilo, če bi se zvočniki sami povezali na računalnik, poiskali glasbo na njem in jo predvajali. Zvečer smo želeli v dnevni sobi gledati film, ki je bil spet shranjen na računalniku v drugi sobi. Res bi bilo čudovito, da bi se podatki prenašali sami. Rešitev za nas je streamer.

Streamer je naprava, ki se zna povezati na brezžično omrežje in na njem najti datoteke, ki so v skupni rabi. To so lahko slike, videji, glasba, knjige ali katerikoli druga vrsta datotek. Ponavadi je streamer samostojna naprava, ki išče datoteke in jih nato posreduje drugim napravam, ki jih predvajajo: v našem primeru zvočnikom v kuhinji in projektorju/televizorju v dnevni sobi. Lahko pa je tudi modul, ki je vgrajen v neko drugo napravo, npr v CD ali DVD predvajalnik.

Za vzpostavitev streamerja rabimo 4 stvari: wifi omrežje, streamer, media server in napravo, ki bo datoteke predvajala. Wifi omrežje pomeni, da rabimo brezžični internet. Media server pa opisuje napravo, kjer bomo imeli shranjene datoteke, za katere želimo, da so preko wifi-ja dosegljive. Media server je takorekoč disk++. Poleg možnosti shranjevanja datotek, vsebuje media server še programe s katermi se na omrežju predstavlja kot media server in ki mu omogočajo, da z drugimi napravami deli svoje datoteke. Takšni programi se lahko inštalirajo tudi na druge naprave, ki potem postanejo media server. Ponavadi se za te strežnike uporablja UPnP protokol. Zato je dovolj, da imamo na izbrani napravi nameščen program, ki napravi omogoča UPnP povezovanje.

Da bi pokazali, kako preprosto je vzpostaviti streamer okolje, smo povezali Atollov Streamer ST200, Atollov ojačevalec AM200 in Diapason zvočnike Micra III. Media server pa smo naredili kar na Samsungovem S3 telefonu, na katerem smo inštalirati aplikacijo "MediaServer". Izbira podobnih aplikacij je tako v trgovini google play kot v apple store-u zelo velika. Na telefonu smo aplikacijo prižgali in server vklopili, nato smo izbrali, katere datoteke želimo, da se delijo. Na Atollu je bilo potrebno v meniju izbrati možnost "Media Server" in nato ime serverja na telefonu in že smo lahko na Diapasonih predvajali glasbo shranjeno na telefonu. To je vse, kar je bilo potrebno narediti.

Naš testni streamer sistem: streamer package

Meniji v Atoll streamerju ST200, ki vzpostavijo povezavo do media serverja:

streamer menu