Lebdenje na zvočnih valovih - dobesedno


Datum objave:

Na univerzi v Tokiu so 3 japonski znanstveniki s pomočjo zvočnih valov ukrotili umetnost lebdenja in hkratnega 3D premikanja. V svojem demonstracijskem videu prikazujejo levitacijo in zračne akrobacije majhnih delčkov, vijakov, kapljic vode, koščkov kovine in plastike. 

Ideja lebdenja s pomočjo zvoka je že nekaj časa prisotna v znanstvenih raziskavah. Teorija uporabe stoječih valov v namene levitacije je bila razvita najkasneje v 30ih letih 20. stoletja. Lani so znanstveniki iz ameriške institucije Argonne National Laboratory objavili rezultate svoje raziskave o lebdenju kapljic različnih farmacevtskih raztopin. 

Njihova raziskava je bila usmerjena v rešitev problemov z našo absorbcijo zdravil, ki jih zaužijemo. Izkazalo se je, da je večina zdravil na trgu ponujena v obliki, ki je naše telo v celoti ne absorbira. Akustični levitator, ki so ga razvili, pomaga ustvariti okolje, v katerem lahko kapljice raztopin hlapijo ne da bi bile v karkšnikoli posodi.

V tokiju pa so letos predstavili levitator, ki omogoča premikanje delcev v 3D prostoru. 

Akustični levitatorji uporabljajo ultrazvok za kreacijo stoječih valov. Stoječi val je valovanje, za katerega se zdi, da se ne premika nikamor, marveč stoji na mestu. Za preprost stoječi val postavimo izvor zvoka nasproti reflektorju zvoka. Zvok bo torej potoval od izvora do reflektorja in nazaj. Oba zvočna valova bosta premikala delce med njima in ob primernih nastavitvah se bodo zgoščenine in razredčine obeh zvočnih valov tako ujele, da bodo ustvarile stoječi val.