A se dragi zvočniki splačajo?


Datum objave:

High-end zvočniki se slišijo boljše in izgledajo boljše kot njihove cenejše alternative, ampak .. nihče jih ne rabi, tako kot nihče ne rabi novega iPhona, novega BMWja ali Pradine jakne. In vendar, so to vse stvari, ki si jih nekateri želimo in občasno privoščimo.

Sam se s HiFijem ukvarjam že 10 let in v vsem tem času sem se eno naučil: dobre stvari so vedno drage. Seveda obstajajo izjeme: včasih se najde poceni izdelek neverjetne kakovosti, ki daleč presega ostale izdelke v svoji cenovni kategoriji. Toda to je redkost. Na to se ne moremo zanašati. 

Druga stvar, po kateri se high-end loči od masovno proizvedene hifi tehnologije je sestavljenost high-end zvočnikov in število njihovih funkcij. Najboljši zvočniki so zgrajeni v lovu za najboljšim zvokom. Po drugi strani pa masovno proizvedeni zvočniki sledijo drugim ciljem: namesto fantastičnega zvoka ponujajo en kup nastavitev in funkcij, odštekan dizajn, nore barve in oblike, zabaven marketing, prikladno distribucijo, ... . 

Marsikakšni cenovno dostopni zvočniki so kvalitetni, toda zelo, zelo redki so nepozabni.

Ful sem velik fan Elacove Debut in Uni-Fi serije. Mislim, da ELAC v tem cenovnem razredu pohodi svojo konkurenco. Dosti ljudi želi začeti s HiFijem, pa se jim zdi to predrag šport. Z Debut serijo pa dobiš ogromno za majhen denar. Ampak Uni-Fi serija, ki stane skoraj še enkrat toliko, je boljša. Zvokovno in po kvaliteti materialov je Uni-Fi serija preprosto boljša. Seveda ni 2x boljša, ampak tudi Ferrari ni 10x hitrejši od Forda, samo nekoliko hitrejši je, nekoliko boljši, nekoliko lepši in dosti bolj prestižen.

Lastniki Mercedesov in BMWjev so popolnoma zadovoljni, da so kupili svoj avto, čeprav je njihov avto stal X-krat več kot bi recimo en majhen Citroen. Toda tudi Citroen te uspešno pripelje do trgovine, službe ali morja, in vendar, se nekateri odločijo za nakup Mercedesa, Ferrarija ali Audija. In se jim to ne zdi čudno.

Elac Debut B5 s ceno 450 € so fantastični zvočniki, ampak par monitornih Piega Premium 1.2 zvočnikov, katerih cena je okrog 850 - 950 €, je še boljši. Sestavljajo jih boljši driverji, boljša elektronika, boljši kabli, boljše ohišje, podrejeni so večim testom, ... . Toda Piega Coax 30.2 za 4.500 € se slišijo še boljše. Ja, cena raste hitreje kot izvrstnost zvoka, toda verjemi mi, če si lahko privoščiš 4.000 € drage zvočnike, si jih daj, ker je razlika še vedno slišna.  Ampak, par samostoječih Franco Serblin Ktema s ceno 26.500 € se slišijo še boljše. Piegin Master Line Source 2 pa igra v čisto drugi kategoriji. Če te glasba navdušuje in si lahko privoščiš investicijo v HiFi, se mi zdi, da je dober HiFi vreden vsakega centa. 

Kaj pa sploh je dober zvok? Meni je všeč, ko lahko slišim detajle glasbe, ko lahko zaprem oči in si predstavljam, da moji najljubši glasbeniki igrajo v moji dnevni sobi, ko lahko slutim premike njihovih rok po inštrumentih in čutim glas pevk, ko lovijo tone. Nekateri so dovolj srečni, da si lahko privoščijo drage avte, draga vina, fotoaparate ali počitnice v eksotičnih krajih. Meni pa se zdi, da je življenje brez dobre glasbe pusto. Imeti HiFi, skozi katerega glasba oživi, je na poseben način razburljivo.

Anže